تاریخ : سه شنبه, ۲۰ شهریور , ۱۴۰۳ Tuesday, 10 September , 2024
19

زندگینامه حافظ شیرازی

  • کد خبر : 623
  • ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۷
زندگینامه حافظ شیرازی

زندگینامه حافظ شیرازی مجموعه: زندگینامه شعرا و دانشمندان زبان و ادبیات فارسی حافظ شیرازی، خواجه شمس‌الدین محمد حافظ اثری از محمود فرشچیان کحاج شمس‌الدین محمد حافظ شیرازی در سال ۱۳۱۹ خورشیدی در شیراز در جنوب مرکزی ایران به دنیا آمد. او در کودکی قرآن را با گوش دادن به تلاوت پدرش حفظ کرده بود، به همین دلیل لقب حافظ […]

زندگینامه حافظ شیرازی

زبان و ادبیات فارسی
حافظ شیرازی، خواجه شمس‌الدین محمد

فال حافظ
حافظ
اثری از محمود فرشچیان

کحاج شمس‌الدین محمد حافظ شیرازی در سال ۱۳۱۹ خورشیدی در شیراز در جنوب مرکزی ایران به دنیا آمد.

او در کودکی قرآن را با گوش دادن به تلاوت پدرش حفظ کرده بود، به همین دلیل لقب حافظ را به دست آورد (لقبی که به کسانی داده می‌شود که قرآن را حفظ کرده بودند. گفته می‌شود حافظ این کار را به چهارده روش مختلف انجام داده است. ). او همچنین بسیاری از آثار قهرمان خود سعدی و همچنین عطار، مولانا و نظامی را حفظ کرده بود.

پدرش که تاجر زغال سنگ بود درگذشت و او و مادرش را با بدهی های زیادی رها کرد. حافظ و مادرش نزد عمویش رفتند. او مدرسه روزانه را رها کرد تا در یک مغازه پارچه فروشی و بعداً در یک نانوایی کار کند.

حافظ در حالی که هنوز در نانوایی کار می کرد، نان را به محله ای از ثروتمندان شهر رساند و شاخ نبات، زن جوانی با زیبایی باورنکردنی را دید. بسیاری از اشعار او خطاب به شاه نبات است.

حافظ برای رسیدن به معشوق چهل شبانه روز بر سر مزار باباکوهی بیدار بود. پس از موفقیت به این امر، با عطار (عطار نیشابوری نیست) آشنا شد و شاگرد او شد.

حافظ شاعر دربار ابواسحاق شد. شهرت و نفوذ زیادی در شیراز به دست آورد. این مرحله «رمانتیسم معنوی» در شعر او بود.

مبارز مظفر شیراز را به تصرف خود درآورد و در میان کارهای مختلف حافظ را از مقام معلمی معارف قرآن در دانشکده خلع کرد. در این زمان او اشعار اعتراضی خود را می سرود.

شاه شاه پدر ظالم خود را به اسارت گرفت و حافظ را مجدداً به عنوان معلم در دانشکده به کار گرفت. او مرحله معنویت لطیف خود را در شعر خود آغاز کرد.

حافظ از نظر شاه شجاع از بین می رفت. او برای امنیت خود از شیراز گریخت و به تبعید خودخواسته به اصفهان رفت. اشعار او عمدتاً حکایت از اشتیاق او به شیراز، شاه نبات و استاد روحانیش عطار دارد. چند سال بعد با دعوت شاه شجاع به تبعید خود پایان داد و به شیراز بازگشت. او دوباره به سمت خود در کالج اعاده شد.

فال حافظ
آرامگاه حافظ در شیراز

در آرزوی اتحاد با خالق خود، در ۶۰ سالگی با نشستن در دایره ای که خود کشیده بود، شبانه روزی چهل شبانه را آغاز کرد. در صبح چهلمین روز شب زنده داری خود که در چهلمین سالگرد ملاقات با استاد عطار نیز بود، نزد استادش رفت و با نوشیدن جام شرابی که عطار به او داد، به شعور کیهانی یا خداشناسی رسید. . در این مرحله تا زمان مرگ، بیش از نیمی از غزلیات خود را سرود و به تدریس حلقه کوچک شاگردان خود ادامه داد. شعر او در این زمان، با مرجعیت استادی موحد با خدا صحبت می کند.

حافظ در سن ۷۰ سالگی (۱۳۸۹ شمسی) در شیراز درگذشت. پیکر حافظ را در باغ مصلی در کنار رودخانه رکن آباد شیراز که امروزه حافظیه نامیده می شود به خاک سپردند.

از او حدود ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده در مدت ۵۰ سال سروده شده است. حافظ تنها زمانی سروده است که از الهام الهی برخوردار بوده و از این رو به طور متوسط ​​در سال تنها حدود ۱۰ غزل می گفته است. تمرکز او سرودن شعر شایسته معشوق بود.

حافظ شعر خود را سروده است. محمد گلندام که مقدمه ای بر تالیف خود نیز نوشته است، آن را در سال ۱۴۱۰ میلادی، یعنی حدود ۲۱ تا ۲۲ سال پس از مرگ حافظ، به پایان رساند. همچنین یکی دیگر از کسانی که شعر حافظ را سروده، یکی از شاگردان جوان او سید قاسم انوار است که ۵۶۹ غزل منسوب به حافظ را گردآوری کرده است. وی در سال ۱۴۳۱ میلادی حدود ۴۲ تا ۴۳ سال پس از مرگ حافظ درگذشت

تحقیق درباره حافظ شیرازی

اموزش فال تاروت صفر تا صد

خواجه شمس الدین محمد، حافظ شیرازی، از محبوب ترین شعرای ایران زمین است که با گذشت قرن ها، آثارش نه تنها در ایران بلکه در سراسر نقاط جهان به شهرت رسیده است.  برای تحقیق در مورد حافظ شیرازی ادامه ی مقاله را مطالعه فرمایید.

زندگی نامه حافظ شیرازی :

خواجه شمس‌ُ الدّینْ محمّدِ بن بهاءُالدّینْ محمّدْ حافظِ شیرازی (زادهٔ ۷۲۷ هجری قمری – درگذشتهٔ ۷۹۲ هجری قمری در شیراز)، مشهور به لِسان‌ُ الْغِیْب، تَرجُمانُ الْاَسرار، لِسان‌ُ الْعُرَفا و ناظِم‌ُ الاُولیاء، شاعر فارسی زبان سده ی هشتم ه‍جری قمری شیراز است.

تولد او را برخی از مورخان ۷۱۷ هجری قمری و برخی دیگر ۷۲۷ هجری قمری می دانند. برخی تخمین می زنند سال وفات حافظ نیز ۷۹۲ هجری قمری بوده است.

خواجه شمس الدین محمد، حافظ شیرازی، از محبوب ترین شعرای ایران زمین است که با گذشت قرن ها، آثارش نه تنها در ایران بلکه در سراسر نقاط جهان به شهرت رسیده است. موضوع اشعار حافظ بسیار متنوع بوده و از شعرهای او در موسیقی سنتی ایرانی، هنرهای تجسمی و خوشنویسی استفاده می شود.

نام پدر وی، بها الدین و مادرش اهل کازرون بوده است. در خانواده ای از نظر مالی در حد متوسط جامعه ی زمان خویش متولد شده است. در نوجوانی قرآن را به چهارده روایت آن از بر کرده از این رو به حافظ ملقب شد.

خواجه شمس الدین محمد، حافظ شیرازی، از محبوب ترین شعرای ایران زمین است که با گذشت قرن ها، آثارش نه تنها در ایران بلکه در سراسر نقاط جهان به شهرت رسیده است. موضوع اشعار حافظ بسیار متنوع بوده و از شعرهای او در موسیقی سنتی ایرانی، هنرهای تجسمی و خوشنویسی استفاده می شود.

در نزد ما ایرانی ها، “حافظ شیرازی” داننده اسرار نهان و عالم غیب می باشد که هنگام مواجه شدن با مشکلات یا دو راهی های زندگی یا در مراسم های مختلف ملی به او مراجعه کرده و تفال می زنیم و از شعرهای آن استفاده می کنیم. ( بیشتر بخوانید: فال حافظ اصلی )

گفته می شود که در ۶۰ سالگی یک چیلا نشینی، یک شب زنده داری ۴۰ روزه و شبانه را با نشستن در دایره ای که برای خود کشیده بود، آغاز کرد. در روز چهلم بار دیگر با زین العطار در چهلمین سالگرد ایشان دیدار کرد و جامی شراب به او تقدیم شد. در آنجا بود که گفته می شود او به “آگاهی کیهانی” دست یافت. او در یکی از ابیات خود به این اپیزود اشاره می کند که در آن به خواننده توصیه می کند با گذاشتن «چهل روز بنشیند» به «زلالی شراب» دست یابد.

آرامگاه حافظ در باغ مصلی در کنار رودخانه رکن آباد شیراز که از آن به حافظیه یاد می شود قرار دارد.

حالا لطفا کلیپی از آرامگاه حافظ را با آهنگی از اشعار محمدرضا شجریان ببینید، لذت ببرید!

فال حافظ

بیوگرافی حافظ شیرازی

غزلیات حافظ شیرازی

حافظ شیرازی را چیره دست ترین غزل سرای زبان فارسی می دانند. نوآوری اصلی حافظ در تک بیت های درخشان، مستقل و خوش مضمون است که سروده است. موضوع غزل وصف معشوق، می، و مغازله‌ است و غزل سرایی را باید هنری دانست ادبی، که درخور سرود و غنا و ترانه پردازی است.

با آنکه حافظ غزل عارفانه ی مولانا و غزل عاشقانه ی سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در تک بیت های درخشان، مستقل، و خوش مضمون فراوانی است که سروده است. استقلالی که حافظ از این راه به غزل داده به میزان زیادی از ساختار سوره های قرآن تأثیر گرفته است، که آن را انقلابی در آفرینش اینگونه شعر دانسته اند.

گرایش حافظ به شیوه ی سخن پردازی خواجوی کرمانی و شباهت شیوه ی سخنش با وی مشهور است. او از مهمترین اثر گذاران بر شاعران بعد از خود شناخته می شود. حافظ از مهمترین اثرگذاران بر شاعرانِ فارسی زبانِ پس از خود شناخته می شود. در سده های هجدهم و نوزدهم میلادی اشعار او به زبان های اروپایی نیز ترجمه شد و نامش به محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت. هر ساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می شود.

در دوران امارات شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرده و علاوه بر شاه اسحاق در دربار شاهان آل مظفر به نام شاه مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی راه داشته است.

اموزش شمع تراپی

همسر و پسر حافظ :

او فقط یک بار ازدواج کرد و پس از درگذشت همسرش دیگر ازدواج نکرد. همسر حافظ در همان سال های اول ازدواج پسری به دنیا آورده باشد که تنها فرزند حافظ است و او هم در دوران جوانی در راه سفر نیمه کاره به هند همراه پدرش، فوت می شود.

شغل حافظ شیرازی :

شاعری شغل اصلی او نبوده و امرار معاش او از طریق شغلی دیگر که احتمالا کار با اسناد بیوتات، فرمان ها و مکاتبات دولتی دربار بود تامین می شد

آثار حافظ :

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چندین قصیده می باشد که در طول ۵۰ سال سروده است. از آن جایی که حافظ تنها در لحظاتی که خاص و الهام بخش بود به سرودن اشعارش می پرداخت، به طور متوسط در هر سال فقط ۱۰ غزل سروده و تمرکز او خلق اثری شایسته مقام واقعی معشوق بوده است. تاکنون بیش از چهارصد بار به اشکال مختلف به زبان فارسی و زبان های دیگر در دنیا به چاپ رسیده است.

فال حافظ

ویژگی های شعر حافظ

برخی از مهم ترین ابعاد هنری در شعر حافظ عبارتند از:

۱- رمز پردازی و حضور سمبولیسم غنی

رمز پردازی و حضور سمبولیسم شعر حافظ را خانه راز کرده است و به آن وجوه گوناگون بخشیده است. شعر وی بیش از هر چیز شبیه به آینه ای می ماند که صورت مخاطبانش را در خود نشان می دهد، و این موضوع به دلیل حضور سرشار نمادها و سمبول هایی است که حافظ در اشعارش آفریده است و یا به سمبول های موجود در سنت شعر فارسی روحی حافظانه دمیده است.

۲- رعایت دقیق و ظریف تناسبات هنری در فضای کلی ادبیات

این تناسبات که در لفظ پیشینیان (البته در معنایی محدودتر) “مراعات النظیر” نامیده می شد، در شعر حافظ از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

۳- لحن مناسب و شور افکن شاعر در آغاز شعرها

ادبیات شروع هر غزل قابل تأمل و درنگ است. به اقتضای موضوع و مضمون، شاعر بزرگ لحنی خاص را برای شروع غزل های خود در نظر می گیرد، این لحن ها گاه حماسی و شورآفرین است و گاه رندانه و طنزآمیز و زمانی نیز حسرتبار و اندوهگین.

۴- طنز

زبان رندانه شعر حافظ به طنز تکیه کرده است. طنز ظرفیت بیانی شعر او را تا سر حد امکان گسترش داده و بدان شور و حیاتی عمیق بخشیده است. حافظ به مدد طنز، به بیان ناگفته ها در عین ظرافت و گزندگی پرداخته و نوش و نیش را در کنار هم گرد آورده است.

۵- ایهام و ابهام

شعر حافظ، شعر ایهام و ابهام است، ابهام شعر حافظ لذت بخش و رازناک است.

آرامگاه حافظ

آرامگاه حافظ در شهر شیراز و در منطقه ی حافظیه، در فضایی آکنده از عطر و زیبایی گل های جان پرور درآمیخته با شعرهای خواجه واقع شده است.

امروزه این مکان یکی از جاذبه های مهم گردشگری به شمار می رود و مسافران زیادی در داخل و خارج به این منطقه سفر کرده و از نزدیک با این مفاخر ارزشمند آشنا می شوند. اسکناس های هزار ریالی ایران از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۸ با نمایی از آرامگاه حافظ چاپ می شده است که نشان دهنده ی بالا بودن ارزش این شاعر در میان ایرانیان می باشد.

فال حافظ

اموزش شمع تراپی

آرامگاه حافظ شیرازی

گلچینی از بهترین اشعار حافظ

ای بی خبر بکوش که صاحب خبر شوی

تا راهرو نباشی کی راهبر شوی

در مکتب حقایق پیش ادیب عشـق

هان ای پسر بکوش که روزی پدر شوی

دست از مس وجود چو مردان ره بشوی

تا کیمیای عشق بیابی و زر شوی …

*****

شعر ادبی زیبا از حافظ

گفتم غم تو دارم گفتا غمت سرآید

گفتم که ماه من شو گفتا اگر برآید

گفتم ز مهرورزان رسم وفا بیاموز

گفتا ز خوبرویان اینکار کمتر آید

 

گفتم که بر خیالت راه نظر ببندم

گفتا که شب رو است او از راه دیگر آید

گفتم که بوی زلفت گمراه عالمم کرد

گفتا اگر بدانی هم اوت رهبر آید

گفتم خوشا هوایی کز باد صبح خیزد

گفتا خنک نسیمی کز کوی دلبر آید

گفتم که نوش لعلت ما رابه آرزو کشت

گفتا تو بندگی کن کو بنده پرور آید

گفتم دل رحیمت کی عزم صلح دارد

گفتا مگوی با کس تا وقت ان درآید

گفتم زمان عشرت دیدی که چون سر آمد

گفتا خموش حافظ کاین غصه هم سر آید حافظ

*****

شعر غمگین حافظ

مژده ای دل که مسیحا نفسی می آید

که ز انفاس خوشش بوی کسی می آید

از غم هجر مکن ناله و فریاد که من

زده ام فالی و فریاد رسی می آید

ز آتش وادی ایمن نه منم خرم و بس

هرکس آنجا به امید قبسی می آید

هیچکس نیست که در کوی تواش کاری نیست

هرکس آنجا به طریق هوسی می آید

کس ندانست که منزلگه معشوق کجاست

این قدر هست که بانگ جرسی می آید

جرعه‌اي ده که به میخانه ارباب کرم

هر حریفی ز پی ملتمسی می آید

دوست را گر سر پرسیدن بیمار غم است

گو بیا خوش که هنوزش نفسی می آید

خبر بلبل این باغ بپرسید که من

ناله ای میشنوم کز قفسی می آید

یار دارد سر صید دل حافظ، یاران

شاهبازی به شکار مگسی می آید

اموزش فال تاروت صفر تا صد

 

لینک کوتاه : https://omen-hafez.ir/?p=623

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 4در انتظار بررسی : 4انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.